Sfaturi de intretinere a caselor din lemn

Sfaturi de intretinere

Pentru a va informa cat mai bine asupra caracteristicilor deosebite ale caselor din lemn masiv si de a decide daca este metoda constructiva cea mai avantajoasa pentru dumneavoastra va invitam sa parcurgeti instructiunile de intretinere si exploatare a unei case din lemn masiv, instructiuni de care va trebui sa tineti cont in primii ani de viata ai constructiei.

Modificari normale cauzate de uscarea naturala a lemnului

La casele din bustean

Lemnul rotund (bustenii) prelucrat in stare naturala se usuca progresiv, chiar si in medii cu umiditate mai ridicata, insa intr-un interval mai lung, comportamentul acestuia fiind acelasi indiferent de acest parametru. Pentru casele din bustean tasarea acestora va fi de pana la 5% din inaltimea constructiei, tinand cont de adaugarea contragerii prin uscarea lemnului si este un proces care se poate considera incheiat dupa primii trei-patru ani de la montajul definitiv al constructiei pe amplasamentul final. Pentru acest tip de case se recomanda o incalzire moderata in primul sezon rece, daca acesta incepe la mai putin de 6 luni de la finalizarea montajului casei, pentru a evita accelerarea fortata a procesului de uscare.

La casele din lemn masiv profilat

Pentru casele din lemn masiv profilat, mediul cu umiditate crescuta nu reprezinta un factor de modificare comportamentala deoarece uscarea lemnului in cuptoare speciale este un proces complex, in care vasele liberiene si lemnoase (care conduc substantele nutritive in timpul vietii acestuia) se inchid ireversibil, astfel incat cresterea umiditatii in lemn devine nesemnificativa pentru structurile casei. Tasarea in cazul caselor de lemn profilat este de pana la 1% din inaltimea zidurilor si este un proces care are loc in primul an de viata al constructiei. Aceste case nu necesita precautii speciale la incalzirea lor.

Tratamente pentru lemn

Se recomanda tratarea cu substante ignifugabile a tuturor elementelor de lemn din constructie. Acest tratament nu este ecologic dar va ridica valoarea temperaturii de aprindere a lemnului – fara insa a impiedica arderea acestuia. Lacuirea cu diferite lacuri de acoperire are rolul de a da luciu suprafetelor, dar prezinta dezavantajul de a impiedica in mare masura respiratia naturala a lemnului; lacuirea trebuie repetata periodic la 2-4 ani. Lemnul se poate de asemenea colora/nuanta cu diferite substante, de regula hidrosolubile; colorarea se poate face si odata cu lacuirea si este o optiune strict estetica. Daca casa este asezata intr-o zona cu pericol semnificativ crescut de atac al unor insecte (mai ales termite), se va repeta tratamentul insecticid al lemnului la intervale stabilite de producatorul substantelor folosite.

Masuri de protectie a lemnului fata de ambientul climatic

Stresinile acoperisului trebuie sa asigure o acoperire verticala la sol suficient de mare pentru a feri umezirea peretilor de la ploaie si/sau zapada. Talpa casei trebuie sa aiba o buna hidroizolatie pentru a impiedica absorbtia apei din structura fundatiei, care este hidrofila. Expunerea la soare si intemperii a lemnului induce o schimbare progresiva a culorii suprafetelor expuse. Aceste modificari pot fi intarziate de aplicarea unor lacuri speciale, tratament care trebuie insa repetat periodic la un interval de 2-4 ani. Elementele care necesita o atentie speciala sunt cele ale teraselor si balcoanelor neacoperite, scarilor exterioare, acestea fiind cel mai mult expuse soarelui si intemperiilor.

Precautii si masuri legate de tasarea casei din lemn masiv

Obiectele care pot suferi deteriorari din cauza tasarii pe verticala a lemnului vor fi montate pe pereti cu ajutrorul unor elemente de prindere reglabile. Montarea faiantei se va face pe suport de gips carton prin montanti care sa permita tasarea zidariei si miscarea relativa a acesteia in raport cu zidaria. Tasarea zidariei la casele de lemn masiv impune de asemenea folosirea unor racorduri flexibile sau telescopabile intre etaje pentru instalatiile de apa si incalzire. Traseele pentru instalatia electrica se practica prin interiorul peretilor din lemn; instalatia electrica se realizeaza cu conductori cu grad sporit de conductivitate si izolatie, cu armaturi suplimentare, astfel incat sa nu existe pericolul scurt-circuitelor si a supraincalzirii acestora.

Sursa: www.ecomed.ro

Articole asemanatoare

Adauga un comentariu