Incalzirea prin pardoseala, o alternativa la sistemele termice clasice

Proprietarii de imobile aflate in constructie sau locuinte in renovare vor putea avea un confort termic sporit daca apeleaza la sisteme de incalzire prin pardoseala. Acestea sunt alternative la sistemele traditionale. Pe lista de avantaje putem enumera in primul rand o economie de energie si in al doilea rand o temperatura uniforma in toata camera. Sub parchet, gresie sau mocheta se instaleaza o retea de tevi sau tuburi prin care trece un agent termic, conectata la o centrala pe gaz, sau cabluri electrice foarte subtiri. Ca sa nu se scurga caldura in pamant toata lucrarea se face pe un material izolant. Sistemul asigura avantajul ca furnizeaza o caldura mai mare la nivelul podelei eliminand senzatia neplacuta de rece la picioare. Instalarea unei astfel de instalatii costa intre 20 si 40 euro pe metru patrat.

Temperatura se incadreaza in intervalul 24-25 grade, iar la nivelul capului in jurul a 22 de grade, coborand la 18 grade in partea superioara a camerei. La sistemele de incalzire prin calorifere, sobe sau seminee caldura se acumuleaza la nivelul tavanului si in plus implica formarea unor curenti de aer in camera care antreneaza circulatia particulelor de praf. De altfel, sistemul este indicat pentru locuintele care au camere cu inaltime mare. Covorul termic poate fi utilizat si la apartamentele de bloc. Un alt avantaj al instalarii unei instalatii de incalzire prin pardoseala este acela ca temperatura din camere se regleaza cu ajutorul termosta tului astfel incat baia sau dor mitorul sa fie incalzite mai mult decat o incapere putin utilizata. Datorita faptului ca suprafata radianta este mare se face o economie de functionare de pana la 20-25%. In cazul sistemului cu tevi agentul termic are nevoie de o temperatura mai scazuta decat in calorifere fapt ce implica un consum mai redus de gaz.

Sistemul de incalzire prin pardoseala poate fi utilizat ca solutie unica de caldura sau in tandem cu caloriferele. Reprezentantii companiilor care comercializeaza si instaleaza aceste instalatii sustin ca incalzirea prin pardoseala poate fi folosita in combinatie cu panourile solare, pentru a beneficia de un consum mai mic de electricitate sau de gaz.

Articole asemanatoare

Adauga un comentariu