Primul producator de panouri solare din Romania

O noua tehnologie termica solara.
Noua noastra tehnologie.

Am observat ca aproape toate procesele energetice din economie incep prin generarea in arzatoare a unei cantitati de caldura. Producerea electricitatii in termocentrale, topirea metalelor, arderea caramizilor, industria alimentara, uscarea din agricultura, incalzirea cladirilor, toate incep cu incalzirea aerului prin arderea de combustibil fosil in aer atmosferic. Pina acum, pretul caldurii din instalatii solare era prea mare, si doar caldura din combustibili fosili era folosita, rezultind efectele nocive de poluare a mediului si dereglarea echilibrul climatic prin gazele de sera produse.

In ultimii 75 de ani s-a studiat sistematic incalzirea aerului cu instalatii solare dar nu s-a reusit sa se faca mai ieftin decit prin arderea combustibililor fosili pentru ca aerul este un bun izolator termic si nu accepta usor caldura. Din cauza aceasta nu existau instalatii solare in industrie si agricultura. Noi am reusit sa producem incalzitoare solare pentru aer ce sint de aproximativ doua ori mai eficiente si care costa de citeva ori mai putin decit instalatiile clasice, si astfel caldura generata de ele este mai ieftina decit caldura produsa din combustibili fosili pentru mai toate aplicatiile si de orice dimensiune.

Se ia in considerare toate cheluielile implicate in generarea unei cantitati de caldura (inclusiv eficienta si pretul arzatoarelor si costul exploatarii lor). Dupa cum rezulta, colectoarele noastre reprezinta cea mai economica solutie. Dispozitivele noastre pot livra aer de pina la 110 grade Celsius, deci pot inlocui complet arzatoarele de combustibil fosil in domeniile ce necesita temperaturi joase si care permit intreruperea functionarii cind nu este energie solara disponibila. Ele pot totodata sa functioneze si ca preincalzitoare de aer pentru procese de temperatura inalta sau care necesita incalzire indiferent de starea vremii.

Din studii concrete rezulta ca putem inlocui:
- 50% din consumul de caldura pentru procesele de temperatura joasa (pina la 100 grade Celsius);
- 10% din consumul de caldura pentru procesele de temperatura medie (100-250C);
- 1% din consumul de caldura pentru procesele de temperatura inalta (peste 1000 grade Celsius).

Totodata, aproximativ 40% din necesarul de caldura national este folosit in utilizari de temperatura joasa, aproximativ 10% in temperatura medie si aproximativ 50% in procese de temperatura inalta. Rezulta ca in medie proportia de combustibili fosili la nivel national ce poate fi inlocuita cu caldura din tehnologia noastra poate fi de aproximativ: 50% x 40% + 10% x 10% + 1% x 50% = 20%. Cum nu toate locatiile au suprafete corespunzatoare insorite, putem estima ca in jur de 10% din consumul de combustibili fosili ai Romaniei pot fi inlocuiti cu caldura solara prin aceasta tehnologie.

Cresteri substantiale ale procentului de mai sus pot fi obtinute prin uscarea cu energie solara a carbunelui brun (ce contine peste 30% apa) inainte de a fi ars in termocentrale. Astfel se poate evita producerea a citeva zeci de procente din gazele de sera. Nu numai ca emisiile de gaze de sera pot fi reduse substantial, dar utilizatorii pot plati in jur de jumatate din cit platesc pe caldura din combustibili fosili. Aceasta inseamna economii de sute de milioane de euro la nivel national.

Am deschis astfel un nou capitol in energetica solara caci aproape toate industriile si domeniile din agricultura si infrastructura pot beneficia. Caldura solara poate deveni acum o componenta energetica nationala semnificativa. In aceasta perioada, cind pentru fiecare procent de reducere a gazelor de sera guvernele Europei platesc miliarde de dolari, tehnologia noastra poate reduce citeva procente din gazele de sera fara sa necesite investitii bugetare ci, contrar, sa livreze mari beneficii financiare utilizatorilor.

Sursa: Alopex Microtide Comp

Articole asemanatoare

Adauga un comentariu