Din Februarie certificatele energetice devin obligatorii

12 februarie 2010
Categoria: StiriSe intampla in Romania, adoptarea, amanarea si apoi abrogarea amanarii. Seamana cu taxa de prima imatriculare de poluare care a trecut si ea prin cateva forme si denumiri.

“Ce nota imi dati ?”, va fi cea mai des auzita intrabre pe care o vor pune toti proprietarii care vor dori sa vanda constructia sau apartamentul pe care il detin. Foarte probabil dupa 15 februarie, nu se vor mai putea face tranzactii imobiliare fara certificatul de performanta energetica.

Anularea amanarii legii

Legea nr. 372/2005 privind certificarea energetica a apartamentelor din blocurile de locuinte in vederea vanzarii-cumpararii sau inchirierii trebuia sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2010. Pe ultima suta de metri, aplicarea acestei legi a fost amanata de Ministerul Finantelor Publice printr-o ordonanta.

Cum la noi nu stie stanga ce face dreapta nu s-a tinut cont de faptul ca aceasta lege face parte dintr-un set de obligatii pe care Romania si le-a asumat in 2007, odata cu aderarea la Uniunea Europena. La acea data, Romania a primit o amanare de trei ani pentru adoptarea legislatiei europene privind nota energetica data locuintelor.

“Prin Ordonanta nr. 114, data anul trecut, a fost amanat acest termen cu un an de zile. Dorim sa intram in sedinta de Guvern cu o noua ordonanta, care sa o modifice pe cea din decembrie, si sa reintram cu Legea nr. 372 din 15 februarie”, declara Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Legea privind certificarea energetica va intra in vigoare probail inca din luna februarie, iar proprietarii de locuinte care vor sa vanda sau sa inchirieze vor trebui sa se conformeze. Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias sunt informati asupra performantei energetice a locuintei.

La calculul performantei energetice se tine cont de consumul total anual de energie, consumul de caldura anual pentru incalzire, apa calda si iluminat, dar si de eficienta energetica totala a locuintei. Notarea de face de la A, ceea ce inseamna eficienta energetica ridicata, pana la clasa G, echivalentul unei eficiente energetice scazute.

Cum pot obtine certificarea energetica?

Trebuie sa contactati unui auditor energetic autorizat. Lista persoanelor atestate gaseste pe site-ul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. Totodata, informatii complete pot fi obtinute si de la Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri.

Cat ma costa ?

Costurile evaluarii nu sunt inca stabilite. Preturile se proconizeaza ca vor fi undeva intre 1-3 euro/mp. “Probabil ca se va putea negocia un pret mai mic la suprafete mari. Pentru o garsoniera de 35 mp, nu poti sa taxezi doar cu 35 de euro. Este prea putin, iar munca auditorului este destul de complexa. Probabil ca se va situa undeva intre 100 si 200 de euro pentru locuintele mai mici, de una si doua camere, si va fi 250-300 de euro pentru apartamentele de 100-150 mp”, precizeaza Emilia Cernea Mladin.

Legea-i lege, dar e buna ?

Un aspect inca nerezolvat este faptul ca vanzatorul si cumparatorul nu vor avea cum sa conteste certificatul energetic, din cauza ca momentan nu exista un organism care sa verifice corectitudinea respectarii metodologiei de aplicare a legii de catre auditori. Spre deosebire de certificatele de eficienta energetica a cladirilor, cele pentru locuinte nu vor avea numar de inregistrare si astfel nu vor putea fi urmarite.

Aceasta scapare favorizeaza acordarea unor certificate “preferentiale”, care va putea avantaja fie o parte, fie cealalta sa obtina pretul dorit. “Din momentul introducerii certificatului energetic, cumparatorul va putea calcula ce investitii vor fi necesare in locuinta achizitionata pentru a elimina pierderile de energie. Aceasta ii va permite sa negocieze si sa obtina un discount mai mare la achizitie”, a declarat Zilisteanu Radu.

Preturile ar putea fi influentate cu 10-15%

In plina criza economica si poate cea mai nefavorabila perioada pentru piata imobiliara, aceasta noua lege nu va aduce decat mai multa dezorientare si o ingreunare a tranzactiilor imobiliare si asa abia existente. Nota energetica va cantari greu in tranzactiile imobiliare, putand influenta preturile cu 10-15%, in sus sau in jos dupa caz, dupa cum apreciaza specialistii.

Sursa: blog.romimo.ro

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.

Adauga un comentariu