“Prima casa” 2 stimuleaza constructiile noi?

14 februarie 2010
Categoria: StiriNoua forma a programului „Prima Casa“ are in vedere stimularea constructiilor noi. Cel putin la nivel teoretic. Practic, jucatorii din domeniul imobiliar nu vad nici o imbunatatire fata de varianta initiala a programului, dar mai spera intr-o regandire a acestuia. Toata lumea este de acord, insa, asupra unui lucru: bancile detin „leacul“ pentru piata constructiilor.

„Cand premierul Emil Boc va dori in mod real sa faca ceva pentru restartarea sectorului imobiliar, promit sa ii stau la dispozitie impreuna cu firme consacrate din domeniu si sa-i ofer cateva idei simple si serioase pentru a face ceva serios; pana atunci ma uit amuzat la propunerile domniei sale“, a declarat pentru capital.ro Elan Schwartzenberg, presedintele grupului Neocity.

Oamenii de afaceri mai optimisti se asteapta totusi la o regandire a programului, chiar si pe ultima suta de metri, astfel incat piata sa fie stimulata in mod real.

„Nu cred ca va motiva multi dezvoltatori sa inceapa proiecte noi atat din cauza plafonului mic, cat si din cauza lipsei finantarilor. Mai sunt insa companii, ca si noi, care au proiecte deja incepute si pe noi ne-a ajutat plafonul de 60.000 euro. Deocamdata acestea sunt niste propuneri, nu cred ca vor ramane asa“, sustine Romeo Cazanescu, director general al Conarg Real Estate.

Garantia unui program prelungit

Reprezentantii firmelor de constructii sunt de parere ca diferenta dintre cele doua plafoane este mult prea mica pentru a motiva un dezvoltator sa demareze lucrari la proiecte noi. Daca programul va ramane asa, cumparatorii si bancile vor inclina spre o casa finalizata, pentru ca in cazul uneia in constructie costurile sunt mai mari si trebuie sa supravegheze lucrarile.

„Daca ramane asa, vor fi aceleasi locuinte care se vor roti mereu, constructorii nu au nici un beneficiu. Ar trebui marit plafonul pentru constructiile de la zero la cel putin 80.000, care ar fi pretul unei locuinte nou construite. Totodata, avem nevoie de garantii ca programul se va derula fara schimbari cel putin pe 3 ani, deoarece un proiect nu se finalizeaza in cateva luni si poate ca dezvoltatorii nu vor reusi sa vanda toate locuintele din stadiul de constructie“, considera Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

Preturi aliniate la noul plafon

In ceea ce priveste pretul locuintelor ce vor fi finalizate de acum inainte, jucatorii din industrie considera ca dezvoltatorii vor avea tendinta de a le alinia la circa 75.000 de euro.

„Cresterea plafonului la 75.000 de euro va atrage o noua categorie de cumparatori, care se vor orienta spre locatii mai bune si va favoriza cresterea preturilor pentru proiectele care sunt in faza de livrare. Nu vad cum sunt favorizate constructiile, pentru ca bancile sunt la fel de reticente in a acorda credite pentru proiecte rezidentiale. Nu cred ca vor aparea proiecte din palarie, mai ales ca stocurile existente sunt neepuizate. «Prima Casa» nu a schimbat viziunea bancilor si totul se rezuma la conditiile de creditare“, a explicat Daniel Tudor, head of real estate division in cadrul Volksbank.

Asociere pentru garantii mai mari

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a anuntat ca programul „Prima Casa“ va stimula constructia de locuinte noi, in primul rand pentru cei care se asociaza, plafonul garantat in cadrul unei astfel de formule urmand sa ajunga la 75.000 de euro.

„Vom incerca sa stimulam constructia de locuinte noi, in primul rand printr-o noua formula. Cei care se asociaza vor beneficia de un plafon  mai mare“, a spus Vladescu.

Ministrul a aratat ca in cazul asocierii mai multor persoane pentru construirea de locuinte noi, plafonul de garantare va fi la 75.000 de euro pentru fiecare persoana, in timp ce pentru particulari va fi de 70.000 euro. Pentru locuinte vechi plafonul garantat e posibil sa ramana la 60.000 euro.

Sursa: capital.ro

Etichete: ,

Articole asemanatoare

Adauga un comentariu