Piata imobilelor de lux iese din amorteala lui 2009

28 februarie 2010
Categoria: StiriPrima constatare a specialistilor este ca in Romania nu exista produse imobiliare de lux, in inteles strict. Terminologia „segment de lux” a fost adoptata pentru referirea la cele mai bune produse de pe piata locala, insa nu are legatura cu vreo standardizare internationala. In Occident, aceste imobile ar fi considerate doar „peste medie”.

Ruxandra Cleciu, General Manager al companiei imobiliare Neocasa, spune ca va exista o piata de lux atunci cand statul va construi o infrastructura capabila sa sustina dezvoltarea si va exista o reglementare urbanistica foarte coerenta. „Un imobil de lux nu reprezinta doar con­structia propriu-zisa sau finisarea, ci si mediul in care este amplasat“, a declarat Cleciu. Aceasta a dat exemplul Bucurestiului, care arata „ca dupa bombardament” si a carui infrastructura nu poate asigura un transport civilizat.

Lipsa unei oferte generoase in domeniul imobilelor de lux a facut ca piata sa fie afectata intr-o masura mai mica, in comparatie cu evolutia generala.

Astfel, in 2009, preturile imobilelor de lux au scazut intre 15% si 35%, in timp ce ale apartamentelor s-au redus cu pana la 50%.

In 2009, clientii care dispuneau de bani gheata sau care aveau acces lejer la credite au stat in expectativa. La inceputul acestui an se discuta despre bugete de achizitii de pana la 1,5 milioane de euro si au fost semnate si precontracte.

Clienti de fite, doar 10%

In 2010, sunt semne de dezghe tare a pietei, pentru ca deja au aparut clienti interesati nu numai sa-si faca o idee despre piata, ci sa si negocieze, spune Carmen Busi, General Manager al compani ei Ascom, specializata in tranzactii cu imobile de lux.

Ruxandra Cleciu afirma ca, in 2009, clientii nici nu raspundeau la telefon, asteptand sa mai scada piata, iar acum sunt dispusi sa negocieze preturile de lista. „Din punctul de vedere al intere su lui cumparatorilor, 2010 arata mai bine ca 2009“, a declarat Ruxandra Cleciu.

Carmen Busi constata ca tendinta este ca preturile sa se stabilizeze. „Criza a afectat piata imobiliara in mod pozitiv – a adus-o la nivelul anului 2005, momentul in care a luat-o razna“, a afirmat Carmen Busi.

Sursa: Financiarul

Etichete: ,

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.

Adauga un comentariu