Garantii pentru locuinte construite de la zero

11 martie 2010
Categoria: StiriAcordarea de garantii prin programul “Prima casa 2″ pentru locuintele construite de la zero va putea demara in urmatoarele 10 zile, dupa ce obstacolele tehnice intalnite vor fi depasite si transpuse intr-un Ordin ministerial, a declarat joi Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii Blocajul intervenit se datora lipsei unor prevederi legale prin care bancile sa poate lua in garantie si bunuri viitoare (casele care urmau sa fie construite), dar in urma intalnirilor dintre reprezentantii Ministerului de Finante, Asociatia Romana a Bancilor, Fondului de Garantare si a Uniunii Notarilor, aceasta problema va fi rezolvata in urmatoarea saptamana.

Saramet a mai spus ca de la lansarea programului si pana in 9 martie prin programul prima casa sa-au acordat 16.564 de garantii in valoare de 689,5 mil euro, care au acoperit valori de 803 milioane euro.

A doua etapa a programului guvernamental “Prima Casa” a inceput luni, atat pentru cei care vor sa cumpere locuinte vechi, cat si pentru cei care vor locuinte noi.

Pentru imobile gata terminate sau la rosu, garantia ramane la 60.000 de euro. La casele noi, garantia creste la 70.000 de euro si la 75.000 de euro. Pentru cei care se asociaza in vederea constructiei de locuinte, programul guvernamental va incepe “in 10 – 14 zile, dupa ce fondul de garantare si bancile vor cadea de acord asupra memorandumului tehnic de finantare”, a spus si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

Exista diferentieri ale garantiei pe care o pot obtine solicitantii in cadrul celei de-a doua etape a programului “Prima Casa 2″. Pentru cei care vor sa cumpere imobile gata terminate sau la rosu, garantia ramane la 60.000 de euro, iar pentru cei care construiesc case noi, garantia creste la 70.000 de euro si la 75.000 de euro.

Programul a demarat in forta, valoarea totala a plafonului solicitat depasind cu aproximativ 50 la suta plafonul total de 700 de milioane de euro, alocat de guvern pentru anul 2010.

Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si a finalizat, in colaborare cu Asociatia Romana a Bancilor si bancile partenere, continutul conventiei cadru de colaborare, astfel incat cea de a doua etapa a Programului Prima Casa sa se desfasoare in conditii optime. FNGCIMM SA va putea acorda garantii dupa ce conventiile cadru vor fi semnate de catre finantatori.

Pentru buna desfasurare a celei de-a doua etape a programului “Prima Casa”, premierul Boc a solicitat “bancilor sa elimine birocratia excesiva si sa dea dovada de pragmatism si eficienta”.

Articole asemanatoare

Adauga un comentariu